Günümüzde yaygınlaşan web kullanımıyla beraber siber hücum, bir öteki deyişle sanal atak vakaları da artmaktadır. Cep telefonu, sosyal medya ve haberleşme ortamları, internet sayfaları, online oyunlar, elektronik posta vesilesiyle bir birey ya da bir öbek tarafınca başka bir bireyi karalayıcı, minik düşürücü gösterim ve duyurular yapılarak benlik haklarına saldırılması siber(sanal)saldırıdır.
Siber Saldırının amacı
Siber saldırı düzgüsel dünyadaki zorbalığın sanal ortama taşınmış halidir. Bilgili bir halde uygulanan bu saldırıda birey; rahatsız etme, tehdit ve şantaj şeklinde durumlarla karşı karşıyadır. Siber atak iki biçimde olur. İlkinde kişilerin şifreleri ele geçirilir, internet sayfalarına yönelik saldırılar düzenlenir, virüs içeren mesajlar ve spam mesajlar yollanarak elektronik atak uygulanır.İ kincisi daha tehlikeli bir saldırıdır. Burada tamamen kişiyi aşağılamak, minik düşürmek, onu zor durumda bırakmak için ruhsal bir hücum uygulanır.
Siber saldırılara en fazla çocuklar vede ergenler maruz kalmaktadırlar, şu sebeple onlar sanal ortamda daha oldukca bulunuyor ve yetişkinler kadar önlemli davranamıyorlar. Siber saldırıya maruz kalan ufak yaşta kişiler ve ergenler kendilerine yahut ailelerine zarar verileceği yönünde tehdit aldıkları için korkuyorlar ve, bu durumu ailelerine söyleyemiyorlar. Bu vaziyet onlarda ciddi ruhsal sorunlara yol açıyor. Yaşadıkları bu sorunlardan ötürü intihar eden bir fazlaca birey vardır. Evlatların ve gençlerin bu tür sanal saldırılara hedef olmasındaki en büyük etkili onların inkişaf sürecinde olmalarından ötürü, her türlü etkilenmeye aleni olmalarıdır. Onlarda yaygın olan öğrenme ve merak duygusu reel hayatta da sanal ortamda da fena niyetli kişiler için bulunmaz bir fırsattır.
Evladımız yahut bir yakınımız sanal saldırıya maruz kalıp bunu bizlere söyleyemiyor olabilir. Ama hepimiz onların değişen birtakım hal ve hareketlerinden maruz kaldıkları bu saldırıyı anlayabiliriz. Örnek olarak; interneti oldukca sık kullanırken artık web kullanmaktan kaçınıyorsa ya da web kullanımında dikkat çekecek bir artış olduysa, web kullanırken ne yaptığının görülmesini istemiyor ve bunu sizin görmemeniz için hususi gayret sarf ediyorsa, lüzumsuz sinir, ürkü ve tehlike hali var ise, sizinle konuşmaktan kaçınıyorlarsa ve, sorduğunuz sorulara kaçamak cevaplar veriyorlar ise, dikkat edin. Bu tür durumlarda kesinlikle kayıtsız kalmayın, bir müddet kendi kendine bırakayım o bana açılır diye düşünmeyin. Siz bu şekilde düşünürken onun maruz kalmış olduğu ruhsal baskı artık başa çıkamayacağı bir hal alabilir. Şüphe duyduğunuz durumlarda kişiyle iletişime geçmeye çalışın, ona bir tek olmadığını hissettirin. Şayet iletişime geçemiyorsanız kesinlikle bir yolunu bulup onu psikoloğa götürün.
Dünya üstünde siber saldırıyı meslek edinmiş birey yahut örgütler de bulunmaktadır. Bu örgütlerin gerçekleştirmiş olduğu siber savaşların boyutları oldukca büyük olmakla birlikte bir iki kişiye yönelik değil genel anlamda bir camia yahut ülkeye yönelik olmaktadır. Ülkemize yönelik de bazı zamanlar siber saldırılar olup web bağlantısı veya hızlarında düşmeler yaşanmaktadır.